Кое е скритото алпийско чудо на Турция?
Провинция Ризе, разположена на брега на Черно море, все още е почти непозната за много туристи
Провинция Ризе - на брега на Черно море, близо до североизточната граница на Турция с Грузия - все още е до голяма степен непозната за много международни пътници. И все пак, именно тук някои от най-недокоснатите алпийски терени в страната продължават да очароват любителите на природата, пише CNN.
Встрани от самия Ризе - крайморският град, който дава името на провинцията - долините и платата в района, заобиколени от високопланински хребети, са останали предимно селски. При високите нива на валежите и прохладата, планинските села (yayla) в Ризе се превръщат в любимо място за бягство от летните температури.
Град Чамлъхемшин е най-привлекателната част на провинция Ризе. Районът, заобикалящ града, е място, където природата остава недокосната. Тук ще откриете непретенциозни къщи за гости, кафенета, управлявани от млади хора, които са напуснали града, за да живеят по-просто, и художници, които намират вдъхновение в приласкаващото спокойствие.
От черноморския бряг пътят за Чамлъхемшин минава през планинска долина с буйна зеленина, покрай пълноводната река Фиртина, която се спуска чак от планината Качкар. Времето сякаш е спряло в това място на пасища, долини и високопланински села. Горското стопанство, пчеларството и животновъдството все още са основните източници на доходи.
Къде може да отседнете?
Много от традиционните къщи Karadeniz в Чамлъхемшин, с дървена конструкция, сега служат като семейни къщи за гости, където туристите могат да се запознаят с местната култура. Тъй като в района липсват заведения за хранене, в тези уютни домове се грижат да се насладите на домашно приготвените ястия - като мухлама, например.
В Puli Mini Hotel, в центъра на града, почти всеки прозорец гледа директно към реката, а свежият въздух раздвижва семплите бели завеси в шестте спални. В кафенето на Puli се предлагат креативни ястия, приготвени от местни съставки - от сарми с лозови листа до tavada hamsili pilav - пилаф от аншоа.
Малко по-далеч от града, на склона на планината, се намира Dudi Konak, чиято историческа фасада от камък и дърво излъчва естетиката на исторически Karadeniz. Построено в началото на 20-ти век от семейство Таракчъоглу, придобило богатството си като пекари и хотелиери в Русия, порутеното имение е старателно реновирано, за да побере 24 модерни стаи с изглед към долината и отвъд нея.
Живот на високо
В планините, на около час южно от центъра на Чамлъхемшин, в алпийските села (yayla) на Ризе се крие същността на местния живот, а престоят тук прилича повече на посещение на семейство в планинската им хижа. Пътищата често са труднопроходими, което изисква автомобил 4х4, а местата за настаняване обикновено са стари къщи, но с удивителна панорамна гледка. Престоят в yayla за няколко дни, за да се разходите из зелените пасища и гори, да откриете диви цветя и да вдишате девствения въздух, е най-ценната част от преживяването в Ризе.
В алпийското село Покут, Зейне и Ахмет Шишман от години карат посетителите да се чувстват като семейство в красивата си къща за гости Plato'da Mola. С изглед към долината Фиртина в цялото ѝ вълнообразно великолепие, традиционната селска къща разполага с шест стаи, в които гостите се събуждат от аромата на прясно изпечен хляб и звука на кравешки звънци навън.
Домашно приготвените ястия на семейството се основават на млякото от свободно отглежданите крави и на природните блага наоколо. Тук ще намерите сирене, масло, мед и конфитюри, яйца от свободни кокошки, домашен хляб и продукти от градината.
В Гито, друго село, двойката пенсионери Фатма и Ибрахим Бирбен решават да отворят собствения си дом за гости с убеждението, че красотата може да се умножи само когато е споделена. Тяхната къща за гости Son Mohikan Dağ Evi посреща онези, които са копнеели за природа, със своите семпли стаи и тераса с изглед към планината. Вечер, след ден, прекаран в опознаване на платото, се сервират домашно приготвени ястия, последвани от малки концерти на семейството - всички те по случайност са музиканти.
Замък в планината
Една от най-зашеметяващите забележителности на Ризе, която може би може да се конкурира само с манастира Сюмела край Трабзон, е замъкът Зилкале, който се появява внезапно в средата на долината, а на заден план се извисяват заснежените върхове на планината Качкар.
Смята се, че средновековният замък е построен между XIV и XV в., а някои историци предполагат, че първоначално е бил арменски параклис, построен от императора на Требизонд, след което е превърнат в замък от османците през XIX в. Така или иначе, от вътрешната част на замъка, до която се стига по каменна пътека, се открива прекрасна гледка към долината отвъд стените.
Старото се среща с новото
На само няколко километра южно от центъра на Чамлъхемшин, село Шенюва се е превърнало в своеобразно убежище за градски жители, които са се върнали към корените си в Ризе, за да водят прост живот.
Изключително несъответстващо на традиционната си среда, Zua Coffee е единственото от третата вълна в селото, управлявано от Апо и Елиф Ташкюн, които са се преместили тук от Истанбул. Любимо място за местните жители и посетителите, кафенето предлага разновидности на еспресото с успокояваща гледка към природата. Двойката се е посветила на събирането на диви плодове и приготвя десерти със съставки като бъз, диви ягоди и къпини.
Смятахме, че спокойният живот в Ризе ще ни е достатъчен, затова решихме да живеем тук заедно, след като се оженихме. Сега имаме четиригодишен син и малък кръг от приятели", казва Елиф, която е родом от района.
"Въпреки че дейностите тук са ограничени, пребиваването сред природата създава усещане за пълноценност. От края на май до средата на октомври започва сезонът за посещение на алпийските села. Препоръчваме ви да отседнете в някоя от къщите за гости, за да усетите наистина местната култура и кухня”, казва Угур Бирьол от Pokutsal Tur.
“Силно препоръчваме също така да използвате местни водачи, за да откриете маршрутите за преходи и да усетите богатата местна култура. Онлайн картите наистина не са достатъчни, а и времето може да бъде много непредсказуемо", допълни той.
В непосредствена близост до Zua Coffee, бебешко синята врата на Peri Dükkan ви приканва да влезете, за да разгледате красив асортимент от черноморски специалитети. Дениз Демирчи Таракчи продава местен меден оцет, домашни сиропи с плодове, които виреят единствено тук, и цветя, билкови чайове от планината Качкар, свещи, сапуни, текстил и още куп любопитни сувенири.
Точно срещу Peri, Çinçiva Kafe е един от малкото ресторанти, в които се предлагат автентични черноморски ястия. В традиционна дървена къща с тераса над реката, закуската на кафенето включва домашни сладкиши, конфитюри, сирена, маслини и мухлама - плюс прясно приготвен турски чай. Обядът и вечерята включват пъстърва, приготвена в масло, картофи със сметана, düğün kızartması (местно ястие от пържено месо) и царевичен хляб със зеленчуци.
Звездите на Ризе
No More Lies, един от най-уважаваните улични художници в Истанбул, е роден в Ризе и от детството си прекарва всяко лято в планината.
Тишината и спокойствието са същността на това място. Имах приятели от Истанбул, които ми дойдоха на гости и не излизаха от къщата с дни, защото дори гледката и тишината им бяха достатъчни - всъщност нямаха нужда от нищо друго", казва той.
От бюрото си в дома си в планината художникът гледа през прозореца към вечнозелената долина, често обвита в утринна мъгла.
"Една от основните причини хората да идват тук са yayla. Любимата ми е Elevit Yaylası, защото за разлика от другите, тук няма да намерите кафенета, жителите имат само собствените си домове", допълва той.
"Бих избягвал Айдер яйласъ (eдно от най-популярните села), което за съжаление с годините е станало пренаселено и твърде туристическо. Вместо това села като Амлакит и Хазиндаг си заслужава да се видят заради естествената им красота", каза още той.
След като е живяла в градове като Барселона и Истанбул, а след това три години е била номад, изучавайки растенията, ботаникът Ишик Гюнер решава да се установи в Ризе през 2015 г. и сега живее в хижа на върха на планината в долината Фиртина.
В детството си прекарвах всяко лято в Чамлъхемшин и ако си имал хубаво детство, спомените, вкусовете и ароматите те следват през целия ти живот. Тук съм заобиколена от цветя, което е от съществено значение за моята професия, и е невъзможно да не се вдъхновя от това място", заяви тя.
По думите ѝ състоянието на туризма в Ризе не е много добро, защото посетителите често пристигат без много познания за местната култура или природа. Те трябва да се научат как най-добре да пътуват през местности, които все още са недокоснати и диви, как да уважават флората и фауната.
“Смятам, че целта на идването в Ризе не трябва да бъде тази - да се бърза през всичко и да се направят няколко селфита. Трябва да останете за известно време в някоя yayla, за да вдишате наистина въздуха, да попиете ароматите на природата, да пиете от нейните потоци. Може би само тогава можете да разберете къде се намирате и да станете част от този невероятен природен свят", разказва Ишик Гюнер.