10 любопитни факта за бекона
Той се нарежда на трето място по потребление от видовете месни деликатеси в света
Много от нас, биват привлечени от вкуса и миризмата на добре препечен бекон, особено през почивните дни. Независимо дали е поднесен с яйца или с препечена филийка, това месо е вкусно и привлича с аромата си.
Според икономически изследвания, беконът се нарежда на трето място по потребление от видовете месни деликатеси в света. Foodpanda подбра няколко факти, които може би не знаете за него:
1. Беконът е свинско месо, което се обработва от корема или гърба на 6-7 месечно прасе.
2. Американците изяждат по 18 тона бекон годишно.
3. Беконът помага за махмурлука, поради съдържанието на аминокиселини, които възстановяват невротрансмитерите, които се изчерпват по време на консумация на алкохол.
4. През 1920 г, се създава парфюм с мирис на пушено свинско месо, съчетано с 11 етерични масла.
5. Беконът се използва и за поддържане на денталната хигиена. В някои страни по света се предлагат паста и конец за зъби с вкус на бекон.
6. Около 110 милиона прасета биват заклани в САЩ всяка година, от които се произвеждат около 23 милиарда бекон.
7. В някои страни, единственият подобрител за бекона е поливането с подсолена вода.
8. В други страни, за да се поддържа червеното сияние на бекона, се обработва с „натриев нитрит”.
9. Най-чистият бекон е в Ирландия и Англия.
10. Познати са около 10 вида бекон, като разликата е в разреза, чрез който са получени.
Прекомерното ядене на бекон, може да ви докара висок холестерол, но ако го консумирате веднъж седмично, ще извлечете само положителното и със сигурност няма да ви навреди.