Малкото софийско кафене с голямата мисия
Александра и Никола се опитват да променят изцяло кафе културата в София
Кафенетата по софийската улица „Фритьоф Нансен“ са кое от кое по-лъскави и привличат внимание с интересен интериорен дизайн и великолепен аромат на прясно изпечено кафе. Едно мъничко пространство обаче се отличава между тях с необикновената мисия, която има – да промени изцяло кафе културата в столицата ни и да намали до минимум отпечатъка, който оставя след себе си кафе индустрията.
В Urban Embassy Specialty Coffee се предлагат напитки само в стъклени чаши, а кравето мляко е заменено от ядково такова, което е собствено производство. Клиентите на заведението имат избор или да занесат своя чаша, в която да пият кафе, или да вземат на място, която в последствие да бъде върната и използвана повторно.
Искаме да сме част от решението, а не от проблема,
казва Александра Филева, която заедно със своя колега Никола отварят кафенето през септември 2021 г. От скоро, в непосредствена близост до него, вече работи и споделено офис пространство, което е част от заведението. „Там хората могат да седнат, да отметнат някоя задача, да се срещнат с някого. Пространството е отворено за всичко и го наричаме „Малък градски офис преди Канала“. Забелязваме, че има доста наши клиенти, които имат нужда да отметнат някоя друга задача, искахме да има пространство, което да отговаря на нуждите на един градски скитник“, споделя Александра пред Economic.bg.
Тя изтъква, че нулевият отпечатък наистина е нещо много хубаво, но засега изглежда идеалистично и все още не е напълно постижимо. „Стараем се по-скоро да намалим отпадъка, който се генерира от кафе индустрията. Никола има над 10 години опит като бариста и всъщност има наблюдения на ежедневна база. Искахме да станем част от решението, а не от проблема. Тоест да покажем, че с малко повече мисъл и малко повече осъзнаване, нещо толкова обикновено като взимане на кафе може да се превърне в една устойчива практика. Така се зароди идеята да използваме стъклени опаковки", разказва Александра.
Идеята на Никола и Александра е да разкажат на хората, че чрез малки стъпки, може да се промени цялата индустрия. Да се промени кафе културата и най-важното – да се намали отпечатъка върху природата.
Нови обекти
Екипът в момента е в процес на търсене на ново място, на което да отворят второ кафене и да се превърнат във верига. Най-вероятно новото място отново ще бъде на територията на София, но плановете на двамата съдружници е да отворят обекти и в други български градове.
Сред останалите цели на екипа са специализиране в печенето на кафе, както и развиване на сегмента по производство на ядкови млека.
Най-голямата трудност при развитието на малък бизнес в България е хаосът. Няма събрано на едно място всичко необходимо за това какво е нужно за стартиране на бизнес. И е голямо лутане", споделя Александра.
Другото предизвикателство, с което са се сблъскали при отварянето на заведението, била нагласата на хората, които били скептично настроени към чашите за многократна употреба.
Това бързо се промени. Клиентите ни се оказаха доста гъвкави и счупиха стигмата, че сме народ със стари разбирания."