Множество гости се запознаха с историята на лимеца
Присъстващите опитаха от специалните продукти, произведени от лимец
ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ
ВРАТИ
ПО ПРОЕКТ
„АГРОТЕХНОЛОГИЧНА ОБУЧИТЕЛНА МЕТОДОЛОГИЯ,
ОСНОВАВАЩА СЕ НА БИОЛОГИЧНО ЗЕМЕДЕЛИЕ – ЛИМЕЦЪТ – ДРЕВНА ИНОВАЦИЯ 2”
(ДОГОВОР No 2014-1-BG01-КА202-001570)
На 24 септември 2015 г. в сградата на Селскостопанска академия – Централно управление, гр. София, ул. „Суходолска“ №30 се проведе ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ по проект „Агротехнологична обучителна методология, основаваща се на биологично земеделие – Лимецът – Древна иновация 2”, финансиран по програма „Еразъм +“ на Европейската комисия.
В събитието участие взеха представители на всички партньори по проекта. От българска страна това са: Селскостопанска академия – Централно управление, Института по растителни и генетични ресурси, гр. Садово и Института по криобиология и хранителни технологии, както и ЕТ „Петком – Петко Ангелов“, а от чуждестранните партньори това са: INI-Novation GmbH, (Германия) и Изследователски институт по малцуване и пивоварство (ИИМП – Чехия).
Денят на отворените врати стартира в 10.00 часа.
Интересни акценти в програмата бяха:
- представянето на зърнената култура лимец и значението й от Древността до наши дни, което бе атрактивно поднесено от 11 до 14 часа в двора на Академията от студенти в специалност АРХЕОЛОГИЯ на Нов български университет,
- демонстрация на стриване по древна технология на зърно от лимец и превръщането му в брашно, в която участие взеха и гостите на събитието.
- тематичните презентации на партньорите по проекта
През целия ден журналистите и гостите на събитието имаха възможност да задават въпроси към специалистите от ССА и ЕТ „Петком – Петко Ангелов“, към представителите на немския и чешкия партньори.
На специален щанд, декориран в тракийски мотиви, бяха изложени продукти, произведени от лимец: три вида хляб, солени и сладки бисквити, кекс, пиво и др., от които всички присъстващи опитаха.