Първият подводен ресторант в Европа отвори днес
Той ще приема гости от април
Първият подводен ресторант в Европа отвори днес врати в Норвегия, а повече от 7000 клиенти вече са си направили резервации, за да се хранят под водата и да гледат плуващите наоколо риби, съобщава Ройтерс.
Разположен в южната част на Норвегия, ресторантът прилича на голяма бетонова тръба, частично потопена в Северно море. Той се нарича Under, което също означава „чудо” на норвежки.
Той е проектиран от норвежката архитектурна фирма Snoehetta, която е автор и на Операта в Осло и Националния мемориален музей от 11 септември в Ню Йорк.
Първоначално се влиза в сауна, тъй като горните части са покрити с дървени дъски, но осем метрова стълба води до голяма трапезария, която събира около 40 гости. тя има гигантски прозрачен прозорец към океана.
Киетил Траедал Торсен, основател на Snoehetta заяви, че конструкцията може да издържи на много тежки метеорологични условия.
Меню с 18 ястия, базирано на местни продукти и морски дарове, може да струва до 3700 крони ($ 430) на човек, включително напитките.