Сладкият бизнес на Станимира, който носи промяна
Stanimira Chocolate House дава шанс на хора от уязвими групи да започнат своя професионален път и да станат част от пазара на труда
Шоколадът е онази сладка награда, която прави денят ни по-специален. Но това изкушение има и способността да сплотява хората, да ги прави по-добри, а понякога и да ги накара да протегнат ръка към хората от уязвими групи. Това прави и Станимира Георгиева – подава ръка на хора в нужда. А нейна "магия", с която успява да обедини всички, е именно шоколадът.
Всичко започва на софийската ул. „Сердика“ 42. Там се намира родният дом на Станимира, който към днешна дата е преобразен в ателие за производство на шоколадови изделия.
Като дете обожавах шоколад, но истинската любов към него дойде съвсем случайно. От един подарък, който съпругът ми направи преди години“, разказва тя пред Economic.bg.
Вместо екскурзия до Белгия с възможност за дегустация на шоколад, съпругът ѝ подарява професионален курс. И така, съвсем на шега, тя става професионален майстор на шоколада.
По това време Станимира и нейният съпруг живеят в Букурещ, където се занимават с много и различни социални каузи. Междувременно тя започва да прави различни шоколадови изделия, но не професионално. Докато един ден не решава да занесе от своя шоколад на благотворителен маратон в Букурещ, в който участва. И учудващо за самата нея шоколадът бива изкупен почти веднага.
Това беше моментът, в който разбрах, че шоколадът може да е инструмент за подпомагане на онези каузи, които аз исках да подкрепя по други начини“, споделя тя.
Обратно в родната София
Така Станимира решава да се откъсне от корпоративния начин на живот, да се върне в България и да се захване с най-сладкият и смислен бизнес – социалното предприемачество. Създавайки Stanimira Chocolate House, тя дава шанс на хора от уязвими групи да започнат своя професионален път, да станат част от пазара на труда. Освен всичко това тя и нейният екип, който към момента е от две жени (от стартирането на своята дейност, преди около седем години, през Stanimira Chocolate House са преминали осем души от уязвими групи), създават първокласни шоколадови изделия.
Партнираме си с различни организации и фондации, сред които „Светът на Мария“, „Мулти култи колектив“, Фондация „Синергия“ и много други“, казва Станимира.
Освен със социалното предприятие за производство на шоколад, Станимира се занимава и с организация на спортни събития, отново със социална насоченост.
Социалната ни мисия е да се предоставя работа и професионално развитие на хора от уязвими групи и аз бих искала те да бъдат фронт офис. Те да са тези, които да обслужват клиенти, които да могат да работят на касов апарат“, разказва Станимира по повод идеята си да отвори и малък физически магазин, в който да се продават шоколадовите изделия.
За момента те се предлагат онлайн на сайта на социалното предприятие. Освен това много често гостуват в различни големи корпорации, където правят дегустации на своите шоколадови произведения.
Смятам, че всичко това е крачка към промяната на нагласите в обществото към тези хора. Да започнат всички да ги възприемат като хора с потенциал. Така намаляваме риска и от социална изолация“, казва още Станимира Георгиев.
Промяна на нагласите
Наблюденията на Станимира са, че през последните години има огромна промяна в нагласите на големите компании към социалните каузи.
Ако допреди години масово се подаряваха химикалки и тефтери, вече все повече компании залагат на корпоративни подаръци от социални предприятие“, споделя Станимира.
Суровината, с която се произвежда шоколадът в Stanimira Chocolate House, е с много високо качество и идва от Белгия, Франция и Италия.
Търсим винаги сертифицирани плантации, които сме сигурни, че също са социално отговорни“, казва Станимира.
Защото да си отговорен днес означава да мислиш за утрешния ден и за насладата от доброто, което си направил. А какъв по-добър начин да се насладиш, от това да похапнеш вкусен шоколад с кауза.