Свърши бирата в Куба
Местната пивоварна индустрия се задъхва заради огромния брой туристи
Куба трябва да внесе 5 млн. каси бира, за да задоволи търсенето, възникнало поради увеличилия се брой туристи. Това обяви министерството на хранителната промишленост в Хавана. Планираното производство на 33 млн. каси годишно няма да бъде достатъчно поради увеличаващия се туризъм и нарасналия брой на частните ресторанти.
Заради огромния наплив от туристи, хладилниците в барове, кафенета и заведения за хранене, заредени с най-популярните местни марки Cristal и Bucanero, масово се изпразват.
Пивоварната Bucanero се нуждае от нов завод, за да отговори на нуждите на нарасналата си клиентела и все по-голямата конкуренция, заяви директорът по продажбите Майли Гонсалес.
Редкордните 3,5 млн. туристи са посетили Куба през миналата година, което е увеличение със 17% в сравнение с 2014 г. Американските туристи бележат ръст със 77%, много от тях са с кубински корени.
Малките ресторанти са в истински разцвет, след като президентът Раул Кастро отслаби тежките регулации върху малкия и среден бизнес.
„Частните барове могат да доставят стока, откъдето пожелаят. Аз мога да продавам само полученото от държавата“, споделя управител на държавен бар. В заведението му бирата отдавна е свършила, докато хладилниците в частен бар на същата улица бяха пълни с бутилки от пенливата напитка.
Благодарение на затоплянето на американско-кубинските политически отношения, островната държава очаква броят на туристите да продължи да се увеличава, особено на гостите от САЩ.