Топ ястия на Michelin
Медалите се дават на най-добрите заведения по света
Всички сме чували за прословутите звезди на Michelin. Едни от най-скъпите и изтънчени ресторанти по света са удостоени с честта да бъдат в съзвездието на престижното кулинарно достижение.
Звездите на Michelin са своеобразни медали, които се дават на най-добрите заведения по света за цялостно кулинарно преживяване – обслужване, храна, презентация на ястията и др. Една звезда се дава на "много добър ресторант в своята категория", две за "отлична кухня и обслужване".
Трите звезди са за "изключителна кухня, презентиране на храната и отношение". Днес, звездите на Michelin се раздават в 23 страни, но България все още не е сред тях.
Ако се чудите, кои ястия гарантират на техните заведения, че ще бъдат наградени със звезда, може да видите списъка по-долу:
1. Задушен омар в летен сос – част от 6 степенно меню в Париж, на стойност 330 евро
2. Ширасу – Япония, част от четири степенно меню на стойност 220 евро
3. Месо от копита на крава – Холандия, част от дегустация на менюто, което струва 182 евро.
4. Прасе сукалче – Испания, част от 7 степенно меню, на стойност 280 евро.
5. Десерт „Мадагаскар” – Италия, част от 3 степенно меню.
Някои хранителни ценители твърдят, че най-доброто не трябва да бъде най-скъпо. Има и доза истина в поговорката "можете да получите това, за което плащате". Това определено е вярно, когато става въпрос за ястия със звезда Michelin.