Вносът на плодове и зеленчуци в България расте
Голяма част от експорта на България всъщност е реекспорт на чуждо производство
Вносът на пресни плодове и зеленчуци в България расте, сочат данни от анализ на земеделското министерство. В периода януари – септември 2021 г. в страната са внесени 228.7 хил. тона зеленчуци и 263.7 хил. тона плодове. Импортът е съответно с 10.2 и 7% повече спрямо същия период на 2020 г.
Увеличението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на по-големите доставки на домати (с 1.2 хил. тона или 16.6%), краставици (с 6.9 хил. тона или 36.2%), пиперки (с 3.6 хил. тона или 15.8%) и лукови зеленчуци (с 2.1 хил. тона или 10.3%). Нараства и импортът на зеле, патладжани, гъби, марули и тикви – с между 5.1% и 25.4%. Вносът на картофи обаче спада с 15.2% (5.3 хил. тона), а този на моркови и репи – с 14.3% (1.9 хил. тона).
Близо половината от целия внос на пресни плодове за деветте месеца на 2021 г. се формира от цитруси и банани - общо 129.4 хил. тона. Това е със 7.3% повече на годишна база. Доставките на дини, пъпеши, грозде, череши, круши, ягоди и черупкови плодове се повишават в границите от 6.8% до 50.4%, докато тези на ябълки, праскови, кайсии и сливи намаляват с между 7.5% и 64.6%.
Увеличение се отбелязва и при износа на пресни плодове и зеленчуци. По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), през периода януари - септември 2021 г. износът на зеленчуци нараства с 36.1% на годишна база, до 43.7 хил. тона, а този на плодове –с 3.7%, до 32.4 хил. тона.
Основен принос за увеличението на общия експорт на зеленчуци има разширената реализация извън България на домати – с 4.7 хил. тона (71.7%) и краставици –с 4.2 хил. тона (44.3%). Значително повече са и изнесените количества пиперки, картофи, зеле, гъби, патладжани, тикви и лукови зеленчуци – от 22% до над 2 пъти. Експортът на бобови зеленчуци (основно грах) и сладка царевица се свива респективно с 33.8% и 39.8%.
Голяма част от регистрирания износ на пресни плодове за деветте месеца на 2021 г. представлява реекспорт на продукти, които не са произведени в България, основно цитрусови плодове. Сравнявайки с аналогичния период на 2020 г. се наблюдава увеличение на изнесените количества праскови, черупкови плодове, кайсии, ягоди, сливи и грозде в границите от 5.2% до 89.7% и същевременно свиване на експорта на дини, череши, вишни и ябълки с между 25% и 46.3%.