10 храни за лятото
На какво да наблегнем в менюто си за горещия сезон, за да се чувстваме свежи
~ 3 мин.
През летните горещини много хора трудно се справят със задачите си, страдат от топлото време, потиснати и уморени са и нямат достатъчен жизнен тонус. Една от причините за това е неправилният избор на храни през лятото.
На кои храни, типични за този сезон трябва да наблегнем, за да се възползваме от техните свойства, които ги правят подходящи за всеки, който иска се чувства свеж? Ето нашите 10 предложения:
1. ЦВЕКЛО
Един от диамантите в цвеклото е витамин В9, известен като фолиева киселина. Това е ключово хранително вещество за жените. Цвеклото ни предпазва от сърдечни заболявания, родилни дефекти и определени видове рак, особено рак на дебелото черво. Натурално сладко и приятно маслено, цвеклото може да превърне една салата в нещо специално, без да прибавя твърде много калории към нея.
2. ГРОЗДЕ
Гроздето съдържа фибри, органични киселини, аскорбинова киселина, витамин В, пектин, минерали, ензими. Гроздето е отличен източник на антиоксиданти, които ни помагат да останем млади по-дълго.
3. ГРЕЙПФРУТ
Един грейпфрут на ден ускорява отслабването. Киселинността на плода забавя храносмилането и по този начин запазва усещането за ситост за по-дълго време. Освен това грейпфрута е богат на витамин С, което го прави изключително полезен за регулиране на холестерола и за намаляване на риска от инфаркт, болести на сърцето и някои видове рак.
4. БОРОВИНКИ
Многобройни изследвания са доказали, че консумирането на боровинки увеличава съдържанието на антиоксиданти в организма, бори се с преждевременното стареене, понижава холестерола и е полезно за работата на мозъка. Включването на ароматните плодчета към дневното меню е гаранция за по-голяма ефективност на всяка диета.
5. МАГДАНОЗ
6. ЯГОДИ
Сладките червени камби са богат източник на бета-каротин и са на върха на класацията със зеленчуците, съдържащи този важен антиоксидант. Зелените камби пък съдържат голямо количество витамин С. Камбите, също като тиквичките, са чудесни на грил и за разноцветна засищаща гарнитура на всяко ястие само в няколко калории.
9. АВОКАДО
Ако харесвате вкуса на авокадо, не се колебайте да си хапвате от него, когато ви се прииска. То е богато на мононенаситени мазнини, които играят съществена роля за поддържане на нормалното ниво на холестерола и за топенето на излишните килограми.
10. ЧЕСЪН
Ако пуснем една скилидка в ястието, пристъпът на глад ще изчезне до десетина минути след първите лъжици. Съблазнителният аромат на чесъна активира хипоталамуса – центъра в мозъка, отговарящ за усещането за ситост – и ни помага да се почувстваме сити още преди да сме напълнили стомаха си. Едно изследване на университета в Южна Каролина е открило, че консумацията само на 1 скилидка чесън на ден ни помага да намалим риска от рак на стомаха с 30%. Заслугите са на алицина и керцетина в чесъна – мощни антиоксиданти, които възпрепятстват растежа на подозрителните клетки в храносмилателния тракт.
На кои храни, типични за този сезон трябва да наблегнем, за да се възползваме от техните свойства, които ги правят подходящи за всеки, който иска се чувства свеж? Ето нашите 10 предложения:
1. ЦВЕКЛО
Един от диамантите в цвеклото е витамин В9, известен като фолиева киселина. Това е ключово хранително вещество за жените. Цвеклото ни предпазва от сърдечни заболявания, родилни дефекти и определени видове рак, особено рак на дебелото черво. Натурално сладко и приятно маслено, цвеклото може да превърне една салата в нещо специално, без да прибавя твърде много калории към нея.
2. ГРОЗДЕ
Гроздето съдържа фибри, органични киселини, аскорбинова киселина, витамин В, пектин, минерали, ензими. Гроздето е отличен източник на антиоксиданти, които ни помагат да останем млади по-дълго.
3. ГРЕЙПФРУТ
Един грейпфрут на ден ускорява отслабването. Киселинността на плода забавя храносмилането и по този начин запазва усещането за ситост за по-дълго време. Освен това грейпфрута е богат на витамин С, което го прави изключително полезен за регулиране на холестерола и за намаляване на риска от инфаркт, болести на сърцето и някои видове рак.
4. БОРОВИНКИ
Многобройни изследвания са доказали, че консумирането на боровинки увеличава съдържанието на антиоксиданти в организма, бори се с преждевременното стареене, понижава холестерола и е полезно за работата на мозъка. Включването на ароматните плодчета към дневното меню е гаранция за по-голяма ефективност на всяка диета.
5. МАГДАНОЗ
Съдържащите се в него антиоксиданти и витамин С го нареждат на челните места в класацията на задължителните летни храни. Освен това магданозът е богат на лутеин и бета-каротин, които са изключително полезни за очите.
6. ЯГОДИ
Освен че са страхотни на вкус, ягодите помагат за правилното функциониране на хормона сдипонектин, който е свързан с топенето на мазнините. Плодът е богат на витамин С и когато се консумира в чист вид, действа в посока намаляване на кръвната захар.
7. ЧЕРЕШИСладките и сочни череши съдържат само 87 калории на купичка и ако ги похапваме три пъти седмично на мястото на тежките десерти, можем да отслабнем с 2-3 кг. това лято. Като бонус черешите са пълни с антоцианини – антиоксиданти, които помагат за унищожаването на раковите клетки и понижаване на производството на вредния холестерол, запушващ артериите, с до 10%.
8. КАМБИСладките червени камби са богат източник на бета-каротин и са на върха на класацията със зеленчуците, съдържащи този важен антиоксидант. Зелените камби пък съдържат голямо количество витамин С. Камбите, също като тиквичките, са чудесни на грил и за разноцветна засищаща гарнитура на всяко ястие само в няколко калории.
9. АВОКАДО
Ако харесвате вкуса на авокадо, не се колебайте да си хапвате от него, когато ви се прииска. То е богато на мононенаситени мазнини, които играят съществена роля за поддържане на нормалното ниво на холестерола и за топенето на излишните килограми.
10. ЧЕСЪН
Ако пуснем една скилидка в ястието, пристъпът на глад ще изчезне до десетина минути след първите лъжици. Съблазнителният аромат на чесъна активира хипоталамуса – центъра в мозъка, отговарящ за усещането за ситост – и ни помага да се почувстваме сити още преди да сме напълнили стомаха си. Едно изследване на университета в Южна Каролина е открило, че консумацията само на 1 скилидка чесън на ден ни помага да намалим риска от рак на стомаха с 30%. Заслугите са на алицина и керцетина в чесъна – мощни антиоксиданти, които възпрепятстват растежа на подозрителните клетки в храносмилателния тракт.