Българи отглеждат най-лютите чушки в света
Chilli hills създават уникални сосове, комбинирайки екзотични видове чушки
Българска ферма, разположена близо до София, произвежда най-пикантните зеленчуци в света. Те не са характерни за нашите географски ширини. Това са сортове, събрани от цялото земното кълбо - Мексико Тайланд, Индия, Карибите, пише Kmeta.bg.
Историята на лютата ферма започва, когато нейните собственици - Алекс и Боряна, решават да заживеят на село и да отглеждат редки сортове чушки. С течение на времето семейството открива правилната формула и фермата се разраства. През зимата зеленчуците се отглеждат в специална лаборатория, за да не спира производственият процес.
Алекс и Боряна се гордеят и с отглеждането на чушка сорт "NAGA", която от дълги години носи славата на най-лютата чушка в света.
Екзотичният вкус на зеленчуците може да се опита чрез специални сосове, които семейството създава по уникална рецепта. Те разработват различни комбинации, за да отговорят на различните вкусове на клиентите си.
Важна особеност при създаването на сосовете е комбинацията между екзотични люти чушки и традиционно български подправки. Всички те са без консерванти, изкуствени оцветители или сгъстители.
Сред популярните им сосове е уникален сос, направен с местния сорт люти чушки "Bulgarian carrot", чрез който се разнася славата на страната ни. Самата чушка е издължена и оранжева, откъдето идва и името й. Тя не е толкова люта, както екзотичните сортове, но има добра плътност и нетрадиционен оранжев цвят.
Собствениците на фермата не желаят да предлагат сосовете си на масовия пазар. Те са съсредоточили дистрибуцията си само в няколко на брой биомагазина, както и чрез онлайн поръчки. Целта им е постепенно развитие в работата, не масово производство. Те мечтаят да показват все по-често работата си извън пределите на България и да запознаят чужденците с родните аромати.