България защити и бялото саламурено сирене пред ЕС
Няколко дни след като ЕК включи към своя списък със защитени селскостопански продукти българското кисело мляко, днес това се случи и със саламуреното сирене
Европейската комисия одобри включването на „Българско бяло саламурено сирене” като защитено наименование за произход (ЗНП) от България. Това се случва само няколко дни след като България успя да защити и киселото мляко. Така и двата продукта вече са включени в списъка от 1 648 защитени селскостопански продукта.
След днешното одобрение българските продукти със защитено наименование на произхода вече са три - „Странджански манов мед“/„Манов мед от Странджа“, „Българско бяло саламурено сирене“ и „Българско кисело мляко“. Идеята на този вид защита е, че подобен продукт идва от конкретен район.
Според приетите текстове „Българско бяло саламурено сирене” е ферментирал млечен продукт, който се произвежда от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко, с добавка на закваска от бактерии Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и на симбиотична закваска от бактерии Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, чрез подсирване с мая за сирене, получило необходимата обработка, претърпяло процес на зреене в саламура и предназначено за консумация.
Производството на продукта се извършва на територията на цяла България по утвърдена технология. Благоприятните климатични и природни условия в страната спомагат за развитието на млечнокиселите бактерии, от които бактерията Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus се използва при производството на продукта и влияе на неговите специфични характеристики.