„Фиш Инвест“ иска да разшири завода си за рибни продукти в Монтана
Компанията произвежда и черен хайвер, като разполага с няколко рибни стопанства на язовир Огоста
Българската компания „Фиш Инвест“ ООД, която се занимава с производство и преработка на риба и хайвер, иска да разшири предприятието си в Монтана. Това става ясно от входирано инвестиционно намерение в РИОСВ-Монтана преди седмица.
През 2019 г. компанията подава инвестиционно намерение и за създаването на трето рибно стопанство за пъстърва с водовземане от р. Огоста. То обаче подлежи на ОВОС, става ясно от документацията.
Производствената дейност се осъществява в Монтана, а търговският отдел е ситуиран в София. Основните пазари на фирмата са в България и в страните от Балканския полуостров.
Разширение на завода
С разширението освен преработката на риба, в завода ще може да се преработват и „иновативни рибни продукти“. Компанията е собственик на имот с площ от 5931 кв. м., на който през 2016 г. е въведено в експлоатация предприятието. Към момента в него се извършва първична преработка на риба, като се влага основно суровина от собственото производство на дъгова пъстърва, сьомгова пъстърва, шаран, толстолоб, бял амур, есетрови риби и европейски сом.
Във връзка с разширяването на производствената програма на дружеството е необходимо извършване на преустройство и разширение на съществуващата сграда,
в резултат на което ще се обособи предприятие за преработка на риба и иновативни рибни продукти“, се посочва в документацията.
В момента предприятието е с РЗП от 865 кв. м. като капацитетът му достига до 10 хил. кг/ смяна. След разширението капацитетът ще бъде 12 хил. кг/ смяна, а РЗП ще достигне 1994 кв.м. Общата разгърната застроена площ сред разширението ще е 2859 кв. м. В предприятието ще се обработва основно сладководна риба и хайвер от собствено производство.
В съществуващия цех ще остане изваждането и обработката на хайвера от есетрови риби, а след реконструкцията в него ще се произвеждат всички нестерилни и стерилизирани иновативни рибни продукти.“
Инвестиционното предложение ще се осъществява на два етапа. Първият етап от преустройството и разширението включва изграждането на приемна рампа, миячно амбалаж, 2 хладилни камери за охладени суровини и една за замразени, три технологични коридора, помещение за разопаковане на замразени блокове с риба, склад за съхранение на отстранени опаковки, дефростация, помещение за изваждане на вътрешни органи, почистване и измиване на риба, две хладилни камери за съхранение на СЖП, стълбищна клетка и санитарен пропусник, складове за нагъване на кашони и картони, офис технолог и архив на ОДБХ, помещение за опаковане на готова продукция, предверие пред и хладилна камера за шоково замразяване, склад за съхранени на осоляващи материали, 6 хладилни камери за съхранение на охладена и замразена готова продукция, техническа работилница и агрегатно, каса и пласмент.
Във втория етап се предвижда закупуването на технологично оборудване. За преустройството вече има издадена виза от 15 май от главния архитект на община Монтана.
Третото стопанство за пъстърва
Основната дейност на компанията е производство на дъгова пъстърва, шаран и есетра за черен хайвер. Компанията разполага със садкова база в яз. Огоста, където се отглежда шаран за консумация и есетра за черен хайвер. Фирмата разполага и с пъстървено проточно стопанство в гр. Монтана, където се осъществява основната част от производството на дъгова пъстърва.
През 2019 г. компанията получава разрешение за „Създаването на рибно стопанство за пъстърва“. Тогава обаче инвестиционното намерение не започва, най-вероятно заради пандемията. Така решението губи правното си действие. Компанията обаче решава тази година да доведе проекта докрай като вече изменя някои от първоначалните му характеристики. Именно заради това Басейнова дирекция е изискала обяснения и компанията ги е представила.
Идеята е водата за стопанството да се осигурява от р. Огоста. За целта е необходимо изграждането на бетонов захранващ канал по дъното на реката, а след това чрез захранващ водопровод водата се доставя до рибовъдните басейни. Компанията посочва, че след измервания и огледи е стигнала до заключението, че има вероятност каналът бързо да се запълва с фини утайки, което би го затлачило.
Предлагаме дължината на канала да се увеличи от 4.30 м на 22.8 м.“
Въпросния бетонов канал би трябвало да бъде изграден по дъното на реката в земи, които са публична държавна собственост. Предвижда се и изграждането на бетонова стена с височина от 2 м. Така би се оформил канал с наклон към десния бряг, където се изгражда шахта за началото на довеждащия водопровод. По дъното на реката след стената и предвидена и бетонова облицовка с дебелина от 30 см, за да не се получава изравяне при по-високи води.
Издаденото разрешително за водовземане предвижда отвеждането на водните количества след използването им в рибарниците да става чрез утаителен басейн и три тръби обратно в реката. Компанията сега иска да включи 4 по-широки тръби от първоначално предвидените.
На 28 май тази година става ясно, че предложението подлежи на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимост.
За компанията
Историята й започва през 2000 г., когато Валентин Димитров и Кирил Илков стават съдружници и решават да купят фирма, стопанисваща язовир „Чернила“ за отглеждането на риба, става ясно от материал на Forbes. По-късно като съдружник се включва и Кирил Рапонски, които вече има опит в бранша.
Управители в момента са Кирил Илков и Ася Рапонска. Справка в Търговския регистър показва, че Димитров е излязъл от управлението през 2022 г. Като сътружници фигурират и две компании – Кей Ен Ай, както и К И К. Последната има малко дялово участие и през 2018 г. се оттегля от „Фиш Инвест“.
Компанията купува 400 дка стари рибарници край Монтана през 2007 г. През 2011 г. влагат 500 хил. лв. в реконструкцията и модернизирането на пъстървово стопанство с бетонни басейни. След това печелят европейско финансиране да изградят 100 садки (ограждения за риби) на язовир „Огоста“. През 2016 г. инвестират в изграждането на второ пъстървено стопанство.
От сайта на компанията става ясно, че през миналата година са модернизирали предприятието с европейски средства и са изградили ВЕИ система.
Годишното производство на пъстърва достига 1000 тона, шаран за консумация – 700 тона, есетра – 500 тона. Производството на хайвер достига около 600 кг от Чига и около 2500 кг от Сибирска есетра, по данни от 2021 г. Приходите на компанията от оперативна дейност за 2022 г. достигат 10.8 млн. лв., а за 2021 г. – 10.6 млн. лв.