10 гръцки специалитета, които не трябва да пропускате
Те са истинска наслада за сетивата
Едно от любимите занимания на пътешествениците е да опитват най-разнообразни традиционни специалитети в дестинациите, които посещават, а най-запалените кулинари приготвят вкъщи ястия, характерни за дадена чуждестранна кухня, за да усетят духа на страните, които посещават. Представяме ви едни от най-харесваните гръцки вкусотии, които можете да приготвите вкъщи или да опитате на място.
Гръцка салата
Известната гръцка салата е най-добрият старт на всеки обяд или вечеря и е особено предпочитана през летния сезон в компанията на чаша изстудено узо. Комбинацията от вкусни домати, краставици, хрупкав лук, чушка, солени маслини "Каламата", голямо парче сирене "Фета", местен зехтин и риган е истинска наслада за сетивата.
Млечна салата (Дзадзики)
Дзадзики е салата, която наподобява българската "Снежанка". Тя се приготвя с цедено кисело мляко, краставици, зехтин, лимонов сок или оцет, чесън, мента и копър. Думата дзадзики произлиза от турското ястие "Джаджък", което е сходно на млечната салата. Подобно предястие с наименование "сух таратор" можете да опитате и в Македония и Сърбия.
Гръцка мусака
Класическата рецепта за гръцка мусака има три слоя продукти, които се приготвят по отделно, след което се обединяват за финално изпичане на ястието. Специалитетът включва нарязани парчета патладжани със зехтин за основа, смляно агнешко месо с парченца домати, лук, чесън и канела, бахар, черен пипер в средата, а за финал в най-горната част - сос "Бешамел" или пикантен яйчен крем. Можете да срещнете вариант на мусаката с тиквички, гъби или картофи, а също и изцяло вегетарианска версия само със зеленчуци, доматен сос и хлебни трохи.
Паста
Типичната и толкова обичана гръцка паста (наричана още гръцка лазаня) е етажирано ястие. Приготвя се с макарони, яйце и фета сирене за основа, агнешка, телешка или говежда кайма с домати, лук, чесън, канела и индийско орехче в средата и яйчен крем или сос "Бешамел" в най-горната си част. Някои готвачи слагат и чаша червено вино и добавят настърган пармезан.
Риба и морски деликатеси
Където и да поръчате риба или морски деликатеси на гръцките острови, няма да сбъркате. Ако изберете лаврак, предварително маринован с лимоненозехтинов дресинг, пълнен с чесън и билки и печен на скара, ще си спомняте дълго за него. Други традиционни гръцки ястия са супа от миди, приготвени с доматен сос и фета сирене, скариди с пикантен доматен сос, зехтин, билки и фета сирене, паста с омари, овкусена с с чесън, лук, домати и вино; хрупкави пържени калмари с лимонов сок; сепия със спанак, копър, зехтин, домат и лимонов сок; паста с октопод и доматен сос; салата от раци с майонеза, лимонов сок, домат, лук, бяло вино и ароматни билки.
Шишчета (Гирос)
Ако сте били поне веднъж в Гърция, най-вероятно сте опитали точно тези вкусотии. Сувлаки е шишче с малки парчета агнешко, пилешко или свинско месо, понякога със зеленчуци на грил, което често се поднася в порция с питка хляб, пържени картофи и лимон. Месото се маринова предварително с риган, зехтин, сол, чесън, дафинов лист. Гирос е специално приготвена питка хляб, в която се слагат парченца пилешко, агнешко или свинско месо, печено със зехтин на вертикална скара. В него се добавят още домати, лук, млечна салата и пържени картофи. Хлебчетата се предлагат в три вида – обикновен, кипърска пита и арабска пита, като обикновеният вид е най-често срещан.
Панирано гръцко сирене
Наименованието на това ястие произлиза от специалното име на тигана с две дръжки, в който то се приготвя. Много са гръцките видове сирене, които са подходящи за паниране - "Гравиера", "Кефалогравиера", "Касери", "Кефалотири" и известното кипърско "Халуми", което най-често е козе или овче сирене. Приготвянето на класическия вариант на ястието е бързо и лесно - сиренето се разтопява в тиган, докато се появят балончета и се сервира с лимонов сок и питка хляб. Препоръчваме ви да опитате вариантите на саганаки с миди или скариди, които се приготвят с фета сирене и доматен сос.
Лозови сарми
Наименованието "Долмадаки" произлиза от турския глагол "долдурмак" (doldurmak), който означава "пълня". На този принцип се приготвят традиционните гръцки лозови сарми, които са много вкусни и здравословни. Лозовите листа са нискокалорични, а в същото време богати на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Те се пълнят с ориз, кайма по желание, свежи подправки като мента и магданоз, а понякога и с кедрови ядки и се поднасят с кремообразен лимонов сос. Същият пълнеж се използва за пълнене на чушки, домати и тиквички.
Баница със спанак
Традиционно тази златиста на цвят баница се приготвя със спанак, фета сирене, лук, яйца и подправки и има страхотен средиземноморски аромат. Наименованията й са много: спаначник, спаначена пита, спаначена баница и др. В някои краища на Гърция може да бъде приготвена с праз вместо спанак. Можете да срещнете и нейната постна версия с брашно и с още зелени подправки като копър, магданоз, целина, но без яйца и млечни продукти. Подобно ястие може да опитате още в район Лигурия, Италия, Аржентина, Уругвай, както и в Сърбия и Босна и Херцеговина.
Гръцки понички
Най-хубавите пържени гръцки понички са златисти и хрупкави отвън и пухкави и въздушни отвътре. Сервират се полети с меден сироп и поръсени с канела, настъргани орехи, сусам, пудра захар или шоколадов сос. Историята им е свързана с Византийската империя, в която са били разпространени, а терминът произлиза от турската дума "lokma", която означава "хапка" или "късче". Не е учудващо, че подобни десерти има на Балканите, в арабския свят, както и в Италия (Struffoli в Неапол). Легенда твърди, че те са били поднасяни като десерт на победителите в Олимпийските игри.