10 любопитни факта за омара
Той е деликатес номер едно в света
Омарът е един от най-големите специалитети по целия свят. Консумира се в супа, салата, сварен със специален дресинг, в руло или в други предястия. В хранителната индустрия се използват два вида омари- Newberg и Thermidor.
Готвачите кипват или приготвят на пара деликатеса, като се разбира дали е готов по промяната на цвета на черупката- от син до оранжев. Това се получава от разграждането на определен протеин, благодарение на който се променя и цвета.
Днес е световният ден на омарите и в много страни шеф-готвачи ще покажат най-доброто от себе си в приготвянето на омари. Вижте някои любопитни факти за вкусните омари, които са били популярни още през 19-ти век.
- Средното ниво на живака в омар е около 0,107 м.г.
- Преди години, храненето с омари се е смятало за белег на бедност.
- Това е била една от най-често консумираните храни в затворите.
- В наши дни най-скъпото ястие с омар достига до 19 000 лв, във френски ресторант в Париж.
- Омарите могат да живеят до 100 години.
- Омарите са канибали. Когато храната е оскъдна, те ядат по-малки омари.
- Омарите могат да регенерират своите нокти, крака и антени.
- Месото е голям източник на протеини, осигурявайки 28 грама протеин на чаша.
- Омарът е добър афродизиак.
- Деликатес е печен омар, направен на руло с морски водорасли.