11 любопитни факта за тофу
Соевият продукт има няколко приложения в кухнята
Тофу е много популярно в Съединените щати и Европа и е основен елемент в повечето вегетариански диети. Соевият продукт е изключително гъвкав и има няколко приложения в кухнята. Вижте най-любопитните неща за него, представени от foodpanda:
- Тофу произхожда от Китай.
- Тофу е създаден преди около 2000 години в Китай по време на династията Хан (206 г. пр. Хр. - 220 г.).
- Тофу е направен като сирене.
- Един от странните факти за тофу е, че процесът на приготвяне на тофу е много подобен на правенето на сирене. Процесът започва със соево мляко. Добавят се коагуланти, за да се отделят твърдите вещества от течностите.
- Има три теории за изобретяването на тофу, но всъщност няма факти за създаването му. Най-популярната легенда е, че е създадено от принц Ли Ан (179–122 г. пр. Хр.).
- Тофу е тясно свързано с будизма. Разпространението на Тофу в Корея и Япония съвпадна с разпространението на будизма. Будизмът вярва, че убийството има негативни кармални последици за задгробния живот. В резултат на това убеждение много будисти са вегетарианци.
- Тофу е японска дума. Името Тофу е японски термин, който произлиза от китайската дума doufu (мандарин), която буквално означава кълцан боб.
- Тофу е много здравословно, тъй като е с ниско съдържание на калории на порция и е чудесен източник на протеини, желязо калций или магнезий.
- Бенджамин Франклин представя тофу в САЩ.
- Тофу е бил ценен деликатес на самураите. По време на периода Камакура (1182-1333 г. сл. Хр.) Тофу е ценен деликатес на самурайската управляваща класа.
- Замразяването на тофу го променя. Когато тофу е замразен, затворената вода се превръща в ледени кристали, които пробиват клетъчните стени. При размразяването тофу поема жълт цвят и по-твърда и каучукова текстура.