Полезни ли са фрешовете?
При някои заболявания прясноизцедените сокове са противопоказни
Много
хора смятат, че прясноизцедените сокове или т.нар. фрешове са полезни във всякакви
количества. Това съвсем не е така. Един и същ сок помага в
определени случаи, но в други може и да навреди. Фрешовете са вредни и за
зъбите, тъй като плодовите киселини уреждат емайла на зъбите.
При някои заболявания прясноизцедените сокове са противопоказни. При язва, остър гастрит и панкреатит не трябва да се пият кисели сокове: от лимон, портокал, ябълка, касис, горски плодове. В тях има много органични съединения, които повишават киселинността на стомашния сок и могат да предизвикат киселини и болезнен пристъп.
Пълните хора и болните от захарен диабет е желателно да
ограничат гроздовия сок. Той съдържа прекалено много глюкоза и калории.
Не е желателно да се прекалява с такъв сок и при раздразнени черва.
Много от прясноизцедените
сокове оказват разхлабващо действие. Затова
при склонност към разстройство се препоръчва предварително да се разреждат с
вода и да се пият на малки глътки.
За да усвоите полезни вещества и витамини от прясноизцеден сок, съвсем не е необходимо
да пиете литри от него. Допустимата норма е от няколко супени лъжици до 3 чаши
на ден в зависимост от вида на сока.
Прясноизцедените плодови и зеленчукови сокове чудесно се допълват едни други.
Плодовите са по-богати на захари и витамини, а зеленчуковите – на минерални
соли.
Най-добре е да се употребяват 30-40 мин преди ядене или в почивките между
отделните хранения. Особено стриктно трябва да се спазва тази препоръка за
фрешовете от сладки плодове. Ако сладкият сок се изпие след ядене, може да
засили ферментацията в червата и да провокира подуване на стомаха.
Фрешовете трябва да се
пият веднага. Даже кратко съхранение в хладилника понижава лечебните свойства
на сока, макар и вкусът да не се променя.