Пускат опушена бира в България
Бирата ще се произвежда в стъклена бутилка 330 мл.
Специфична опушена бира ще се предлага за първи път на българския пазар. Пивото е исторически значим специалитет с произход Германия. Бирата ще се произвежда в стъклена бутилка 330 мл. от пивоварна Бритос.
Опушеното пиво се отличава с плътен тъмнокехлибарен цвят и хармоничен, деликатен и балансиран вкус. Специфичният сух аромат се долавя веднага, като прелива в аромата на хмел. Тествани са десетки рецепти за постигане на уникалния, завършен продукт.
Експериментът става възможен благодарение на редица нови инвестиции, реализирани в пивоварната през 2017г. на обща стойност над 3 млн. лв. Те включват силози за съхранение на суровината за производство, високо технологични и високо ефективни ЦКТ /съдове за ферментация и отлежаване/, специално конструирани и изработени за пивоварна Бритос, както и автоматизирана линия за бутилиране на пиво в стъклена бутилка за еднократна употреба и складови помещения за амбалаж и готова продукция.
Корени на опушеното пиво
В древността германските народи са използвали опушен на букова жар малц за приготвянето на кехлибарената напитка. През Средновековието голяма част от произвежданата бира реално е била точно опушена, заради способа за влагане на малца в нея. Той е трябвало да бъде добре изсушен, но поради липсата на достатъчно слънчева светлина в много региони се е използвало сушенето на открит огън. Топлината и димът са причината за специфичния, сладък, димен аромат и вкус на бирата. Някои ценители го оприличават с този на опушено дърво, дори на бекон или барбекю вкус. Опушеният малц придава особен чар на бирата през студените месеци.