10 храни, които трябва да опитате в Гърция
Те са изключително вкусни
Гърция е популярна не само с красивите си острови и кристално чистата вода, но и с добрата си кухня. Любителите на морски дарове не пропускат да опитат гръцките специалитети. Представяме ви 10 от най-добрите ястия, които трябва да опитате в южната ни съседка:
10. Kohli Bourbouristoi
Това ястие буквално е направено от охлюви. Ако обичате морска храна, това трябва да е едно от вашите ястия. То е много вкусно и се смята за голям деликатес в Гърция.
9. Patsas Soup (пача)
Гърците имат традиция да ядат тази супа за изтрезняване. Освен че е традиционна, тя е обичана от много хора. Известна е като лечебна каша и се приготвя от краката на животните.
8. Агнешка глава
Ако никога не сте опитвали това ястие, трябва да го направите, особено по Великден. Известно е, че мозъкът на агнето е най-вкусната част. Езикът е другата част, която се смята за деликатес.
7. Kokoretsi
Ястието се приготвя от органите на агнето - сърца, далаци, черен дроб. То се сервира обикновено на Великден.
6. Splinantero
Този вид ястие е рядък специалитет в Гърция. То представлява наденица от далак от овче месо, произведено в гръцкия регион Тесалия. Ястието се пече на бавен огън.
5. Sea Urchin Salad
Салатата се приготвя от вътрешните органи на морски таралежи. В Гърция това е летен деликатес, който обикновено можете да намерите в таверните.
4. Fried octopus Ink Sack
Гърция е известна с разнообразието от редки деликатеси. Ястието е популярно на остров Калмас и се приготвя с мастило от октопод.
3. Gavros Marinatos
Ястието се приготвя от малка сурова риба, маринована в специални подправки и сол. Това обикновено се смесва с узо. Понякога в ястието се използва сардини вместо рибките гаврос.
2. Karidaki
В Гърция този тип десерт е орех. Интересно за него е, че той се готви, но дори и тогава не може да се яде. За да става за ядене трябва да се накисне във вода за определено време. Приготвянето му може да отнеме 15 дни.
1. Kaltsounia
Тези сладки десерти се приготвят от разточено тесто, сирене, канела, мед. Вкусът на десерта зависи от това как ще бъдат сгънати горите, пържени или изпечени. Десертът може да се намери само на остров Крит.