Асоциацията на ресторантьорите избра най-добрите готвачи и сладкари за 2018
Участниците бяха оценявани от 22-членно жури от известни шеф готвачи от цялата страна
След 10-годишно прекъсване Българската хотелиерска и
ресторантьорска асоциация – най-голямата браншова организация в туризма, отново
избра най-добрите готвачи и сладкари.
Конкурсът събра 38-ма готвачи от цялата страна в 4 категории: най-добър готвач на БХРА за 2018 г., най-добър сладкар на БХРА за 2018 г., най-добър млад готвач на БХРА за 2018 г., най-добър млад сладкар на БХРА за 2018 г.
Участниците бяха оценявани от 22-членно жури от известни шеф готвачи от цялата страна. Председатели на журито за готвачите бяха шеф Тони Иванов и шеф Ивайло Димитров, а за сладкарите – шеф Ради Стамболов. Конкурсът се осъществи с подкрепата на шеф готвачи Ивайло Иванов, Живко Димитров и Емилиян Василев. Регламентът бе изготвен от организаторите – БХРА.
Претендентите за престижните кулинарни титли се състезаваха в рамките на два дни в специално обособени работни места пред очите на журито и публиката, а състезанието се излъчваше онлайн. Победителите бяха обявени в Световния ден на туризма 27 септември на тържествена церемония, открита от кмета на Община Варна г-н Иван Портних.
В категорията „Най-добър готвач" първо място спечели Николай Лапунов – главен готвач в ресторант „Ноте Де Вино", град Пловдив.
В категорията "Най-добър сладкар" - Йордан Петров от хотел „Интернационал", к.к. „Златни пясъци".
В категорията „Най-добър млад готвач" - Красимир Баналиев от ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров", град Варна.
В категорията „Най-добър млад сладкар" - Неше Неждет от ПГ по туризъм „Пейо Яворов", град Добрич.
ПОБЕДИТЕЛИ ПО КАТЕГОРИИ
Категория „Най-добър готвач на БХРА за 2018 г.
1. Николай Лапунов – главен готвач в ресторант „Ноте Де Вино", град Пловдив
2. Александър Валентинов – ресторант „Левента", град Русе
3. Станислав Петков – хотел „Астор Гардън", к.к. „Св. Св.Константин и Елена"
Категория „Най-добър сладкар на БХРА за 2018 г.
1. Йордан Петров – хотел „Интернационал", к.к. Златни пясъци
2. Свилен Стоилов – хотел балнео и спа „Азалия", к.к." Св. Св. Константин и Елена"
3. Елина Такева – ресторант „Парадайс блу", к.к. „Албена"
Категория „Най-добър млад готвач на БХРА за 2018 г.
1. Красимир Баналиев – ПГТ "Проф .д-р Асен Златаров" – град Варна
2. Василена Димитрова – Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов", град Свищов
3. Теодора Прагова – ПГ по икономика и туризъм „Алеко Константинов", гр. Велинград
Категория „Най-добър млад сладкар на БХРА за 2018 г.
1. Неше Неждет – ПГ по туризъм „Пейо Яворов" – град Добрич
2. Николета Ненчева - ПГ по туризъм „Пейо Яворов" – град Добрич
3. Камелия Петрова – СУ „Георги Ст. Раковски" – град Котел