Хубавото уиски трябва да задоволява всяка нужда и емоция
Българите пият все по-качествени уискита, твърди експертът Мартин Марквардсен
Мартин Марквардсен е интересен персонаж. Едър, татуиран мъж с шотландска поличка, черна риза и респектиращо излъчване. Държанието му обаче рязко контрастира с външния вид – той е изключително възпитан, търпелив и приветлив.
Именно Марквардсен е главният представител на марките The Macallan и Highland Park – две изключителни шотландски малцови уискита, които всеки ценител трябва да опита. 26-годишната му кариера преминава през всички процеси в производството на шотландско уиски, той води майсторски класове за него и определено го познава добре.
Ето защо, по време на провелия се наскоро Уиски Фест София 2015, Economic.bg го избра за събеседник в един разговор за ролята на уискито, традициите, емоциите и най-добрите начини за консумация на тази напитка.
- Г-н Марквардсен, как уискито се превръща в част от националната култура на Шотландия?
Когато си шотландец и имаш интерес към алкохола, е напълно естествено уискито да е част от него. Като младеж бях очарован от гордостта, която шотландците изпитват от своето уиски. Аз също обичах тази напитка и исках да работя с нея.
Преди 26 години направих първата си дегустация и навлязох в този бизнес. Никога не съм съжалявал за избора си. Напротив – наслаждавам се на всеки един момент, не само да пия уиски, но и да говоря за него. Днес уискито е моята страст, моето хоби, моят живот.
- Какви са качествата, които трябва да притежава едно наистина добро уиски?
Качественото уиски ти дава възможност да опиташ характера на съответната дестилерия, да усетиш разликите между нея и другите дестилерии. Вкусът трябва да е комплексен и да почувстваш как те изпълва, да изпиташ удовлетворение, когато чашата вече е празна. Не е задължително да имаш желание да изпиеш още едно, по-важно е да изпиташ удоволствието, че всяка твоя нужда е задоволена от това уиски.
За мен доброто уиски е това, което притежава всичко – отличителен вкус, аромат, придаден от торфа, да се усещат различните плодови нотки, както и вкуса на бъчвата. Така пиещият може да съсредоточи цялото си внимание върху него, да почувства характера му, създаден от неговата дестилерия.
- Как обичате да пиете уискито си?
По различни начини. Когато опитвам уиски, винаги първо го пробвам чисто. Ако ми се стори прекалено силно, добавям малко вода. За мен е много важно да почувствам как бъчвата му е повлияла. Когато го пия за удоволствие, може да е разредено с вода или лед, или пък да е част от коктейл, зависи в какво настроение съм. Няма точно правило за пиенето на уиски. Но когато искам да го опитам, предпочитам да е чисто.
- Кои са най-добрите дестилерии в Шотландия?
Мисля, че най-добрите традиции в шотландското уиски безспорно са на остров Айла (един от Хебридските острови, където в историята са отглеждани разнообразни култури). Там се правят най-вече опушени уискита.
Но на север също имат богат опит с уискито. Работя за Highland Park, най-северната шотландска дестилерия и една от най-старите (създадена през 1798 г.). Произведеното от нея също е сред традиционно добрите шотландски уискита.
Историята й всъщност е много интересна. Дестилерията е създадена от човек, който въртял контрабанда с уиски – първо го произвеждал нелегално, а после го изнасял. За прикритие използвал работата си за църквата. Покрай уискито има много традиция и лични истории.
Всеки производител ревниво пази своята рецепта за вкусови качества и аромат, най-често тествана в продължение на поколения, и добавя по нещо различно – неслучайно палитрата на шотландското уиски е толкова богата.
Най-голямата разлика във вкуса може би ще откриете между уискитата от Хайлендс (северозападните планински райони на Шотландия) и тези от долината на река Спей в Североизточна Шотландия, която също е традиционен уиски регион.
Има много добри региони и традиции. Трудно е да се каже кой е най-добър в наши дни. Харесвам опушените уискита от остров Айла, защото са много комплексни като вкус. Но и тези от други части на Шотландия имат уникален характер.
- Опитахте ли българската ракия? Какво мислите за нея?
Все още не съм, но преди да си тръгна задължително ще си взема някоя бутилка за из път.
- В България уискито е много популярно питие. Консумираме ли го правилно?
Доколкото знам, преди години в България се е пило основно зърнено уиски (по-ниско като качество от малцовото, б.р.), то е използвано в различни коктейли и питиета.
Постепенно обаче тази тенденция се променя и вече се набляга на по-качествени напитки като малцовото уиски. Българите искат да знаят все повече за това, което пият. Интересуват се как е произведено, каква е историята му и т.н. Мисля, че през следващите години тази тенденция ще се развие и българите ще пият все по-качествени уискита. Събития като настоящия Уиски Фест много помагат за опознаването на това питие и начините за неговото консумиране. Важно е да знаеш на какво се наслаждаваш, вместо просто да му се наслаждаваш.
По мое мнение е задължително да се набляга на качеството, а не на количеството. По-добре е да изпиеш едно наистина качествено уиски, вместо няколко нискокачествени.
- Каква емоция създава уискито?
Уискито определено е силно свързано с емоциите. Има уиски за моментите, когато си тъжен, както и такова за миговете, когато си безкрайно щастлив. Така че намерете уиски за всяка емоция, или още по-добре – емоция за всяко уиски.