Пица или хамбургер?
Вечната дилема
Всички ние познаваме чувството, когато се върнеш от работа уморен и няма нищо за ядене в хладилника. Тогава посягаме към най-бързия, лесен и вкусен вариант – пица или бургер. Според всички световни класации, това са двете най-обичани и предпочитани храни, следвани от пастата. В тази връзка foodpanda подбра няколо интересни факти за двете храни.
Пица:
- Пицата възниква като едно обикновено парче пърленка, гарнирано с различни храни, достъпни за хората от Средиземноморието.
- Пицата е бърз и удобен вариант за обяд или вечеря за работниците, които не са имали време за хранене с тристепенно меню.
- Първите пицарии са били отворени в Неапол, Италия, от където тръгва и разпространението на брашното.
- Днес може да намерите пици с хиляди разновидности в гарнирането - от зеленчуци, картофи до шоколад.
- Според статистика, дните с най-много продажби на пици са неделя и денят след Нова година.
Хранителна стойност: 266 калории на 100 грама
Бургер:
- Хамбургери са изработени от говеждо месо, а не от шунка и има много дебати за това дали те действително са възникнали в Хамбург /Германия
- Въпреки това, бургерите в днешния си вид са американско творение
- Най-големият хамбургер, създаван някога е бил приготвен за бургер фестивала в Уисконсин. - 80 кг.
- Бургерите се консумират предимно в движение, докато пиците се хапват в седнало положение.
- Спрямо поръчките на храна, пицата е по-поръчвана от бургера и в заведения, и в домашна обстановка.
Хранителна стойност: 295 калории на 100 грама
Вече има ново откритие, благодарение, на което няма да страдаме от дилемата дали да ядем пица или бургер. През 2013 година, японски ресторант направи хибрид от двете, наречен Мегабургерпица с тегло 1,2 килограма.