Веригите за бързо хранене завземат дял от ресторантите
Продажбите в САЩ например са скочили с 14% през последната една година
McDonald's Corp, Taco Bell, Chipotle и други вериги за бързо хранене са завзели още пазарен дял от заведенията за сядане, тъй като потребителите се придържат към навиците си за мобилни поръчки, които са придобили по време на пандемията, пише Reuters. McDonald's заяви в четвъртък, че продажбите в САЩ през първото тримесечие са скочили с 13.6% и че има 40 млн. активни потребители на приложението си в шестте най-големи пазара - половината от тях в САЩ. Компанията се стреми да привлече още повече клиенти чрез програма за лоялност, която тя очаква да стартира на национално ниво тази година.
Taco Bell и Yum Brands Inc, компанията майка на майка на KFC, планират да използват технологични придобивания, за да стимулират както поръчките чрез социални платформи, така и маркетинга с изкуствен интелект. Chipotle Mexican Grill Inc заяви миналата седмица, че все още очаква да отвори 200 нови ресторанта тази година, 70% от които ще разполагат с цифрови драйв-тру алеи.
За 12-те месеца, приключващи през март, веригите за бързо хранене доминират на ресторантьорския пазар, поемайки 70.2% от похарчените долари за ядене и 82.9% от целия трафик на ресторантите, според данни на The NPD Group.
Драйв-тру линиите, нови хрупкави пилешки сандвичи и предложения за „семейно хранене“ помогнаха на клиентите да забравят за ресторантите. През годината американците са похарчили близо 281.6 млрд. долара за бързо хранене, като печелят 7.1% от пазарния дял в долари, който ресторантите с пълен набор от услуги губят, показват данните на NPD.
Бързата храна „ще бъде яркото място в ресторантското пространство за дълго време напред“, каза анализаторът на NPD Дейвид Порталатин, отбелязвайки, че бързата храна е набирала пазарен дял дори преди пандемията.
Bloomin 'Brands Inc е увеличила своите цифрови поръчки със 147% спрямо миналата година.
Но много независими ресторанти не можаха да ускорят цифровите операции толкова бързо. Националната асоциация на ресторантите изчислява, че 110 000 заведения са затворени за постоянно през 2020 г.