15 любопитни факти за протеиновите храни
Освен че са много полезни, с тях трябва и да се внимава
Без съмнение, протеините са в основата на нашето съществуване. Благодарение на тях ние функционираме правилно, но и трябва да бъдем внимателни с тях. Точно заради това е важно какво количество и вид протеин приемаме, за да бъдем здрави и с перфектна фигура. Foodpanda, подбра още няколко любопитни факти, които вероятно не знаете.
1. Животът без протеини е немислим. Около 18-20% от тялото ни е протеин;
2. Думата протеин идва от гръцки и означава първичен. За първи път терминът е използван през 1883 г.
3. Косата се състои от протеин, наречен кератин, който има спираловидна форма;
4. Продължителността на живота на повечето протеини възлиза на 2 дни;
5. Най-много протеин в рибите има в риба тон, следвана от аншоа и сьомга;
6. От семената с най-високо съдържание са тиквените семки, които на 100 грама имат 33 грама протеин;
7. Най-малко месо се консумира в Индия, а най-много в Люксембург;
8. Насекомите са едни от най-добрите източници на веществото;
9. Грешки в протеиновата функция на човешкото тяло могат да доведат до рак и други тежки заболявания;
10. В човешкото тяло има около 100 хил. различни видове протеини:
11. Основните групи протеини са растителни и животински;
12. Те спомагат за регенерацията на клетките, което означава, че възрастните хора трябва да приемат повече от младите;
13. Вегетарианците си набавят протеини от бобовите растения, ядките и семената;
14. Високите нива на протеин могат да увредят черния дроб и бъбреците;
15. 10-те най-полезни и чисти източници на протеин са: риба, морска храна, бяло-птиче месо, говеждо месо, нискомаслено мляко, сирене, яйца, свинско филе и фасул.